Emblem

Bland de kalkmålade vapensköldar som blottades vid restaureringen av Ystads Gråbrödrakloster 1967 finns en sköld som innehåller en röd båt på vitt fält. Över skölden står att läsa: INGWAR AKÆZ B. Kalkmålningarna kan dateras till perioden 1320-1346. Denna Ingvar Aagesen Baad var farfar till den i början av 1400-talet i Lund verksamme landsdomaren Magnus Baad, som enligt A W Lundbergs bok "Ur Skånska Båt-släktens Häfder" samt A Thisets verk "Danske Adlige Sigiller" med all sannolikhet är stamfader för den skånska Båtsläkten. Detta är bakgrunden och skälet till att vi lånat såväl vapen som tinkturer från denna medeltida vapensköld till det emblem som idag står som signum för Släktföreningen Skånske Båtar.

Släktföreningen har låtit tillverka manschettknappar och pins med släktemblemet, och de finns i guld- eller silverfärg. Det finns också en liten upplaga av slipsnålar i guldfärg. För den som vill göra något "eget" finns även möjlighet att köpa bara själva emblemet, det vill säga utan fäste/montering.

För tips på vad du kan använda emblemet till, se "Egna Båtsmycken".

Inloggade medlemmar kan beställa via föreningens webbshop. Emblemen finns även till försäljning vid släktmöten och släktträffar.

Är du säker på att du vill logga ut?