Elin Maria Bååth

1883-1984

Levnadsbeskrivning

Född 19 dec 1883 på Bröddarp No:7, Lindesnäs, Västra Ingelstad (M).

Konstnär

Maria, som allmänt blev känd under namnet Maja, studerade ett år vid Högre Konstindustriella skolan i Stockholm, föregångare till Konstfack. Efter utbildningen var hon behörig att söka arbete som teckningslärarinna.

Hon blev också behörig att undervisa i träslöjd vid lärarseminarier. Maja anställdes vid Rostads seminarium i Kalmar 1906 och tjänstgjorde där ända till 1946 då hon gick i pension.

I Kalmar delade hon lägenhet med en kollega, Hilma Svensson. De båda skaffade också ett sommarhus i Eriksöre på Öland.

Inspiration till sitt skapande skaffade hon bland annat genom att resa. Hon besökte Frankrike och gjorde flera resor till Italien. I Sverige vandrade hon i fjällen och cyklade Gotland runt. Influenser syns i hennes produktion där italienska motiv, olivlundar, Alvaret på Öland och Österlenmotiv är många. Majas konst förevisades på många konstutställningar och hon finns representerad på Kalmar och Växjö museér.

Hon använde många tekniker, bl a målade hon i olja och akvareller. Det finns porträttmålningar och ett stort antal blomster- och naturmotiv. Hon var också mycket intresserad av fotografering. Andra material hon arbetade med var brons och gips. Maja tyckte om att läsa och Vilhelm Moberg var en av hennes favoritförfattare. Hon avbildade hans huvud i gips, och skickade bysten till honom som gåva. Han brydde sig dock aldrig om att tacka, vilket irriterade henne mycket.

Maja var känd för att prova på mycket och hon var mycket produktiv. Förutom sin lärargärning och sitt konstnärskap skrev Maja en bok om färglära.

Maja och systern Bertha tillbingade sina lediga somrar på Lillevång, en villa intill storebror Johans gård Björka i Käglinge.

Efter att systrarna pensionerats flyttade de till Sölvegatan i Lund, men somrarna tillbringades fortfarande på Lillevång.

Maja kunde uppfattas som väldigt sträng, särskilt av de yngre släktingarna. Hon sades dessutom vara livsfarlig som bilförare.

Båda systrarna hade ett stort intresse för trädgård och växter. Det fanns alltid något som blommade hos dem. De var dessutom vegetariskt inriktade och odlade såväl vaxbönor som morötter.

Död 31 maj 1984 i Lunds Allhelgonaförsamling (M). Begravd 14 jun 1984 i Kv:1 No:65, Glostorps kyrkogård, Glostorp (M).

Hon kallades Maja Bååth.

Ogift.

Hvellinge Gästis 1944 Lund 1947 Trelleborg 1951 Östarp 1955 Bökeberg 1957 Vellinge 1959

Är du säker på att du vill logga ut?